Politistøðin á fólkating

Málið um útboð og umbygging av nýggjari politistøð er tikið upp á politiskum stigi í fólkatinginum

Magni Arge, fólkatingsmaður, spyr Ole Birk Olesen, ráðharra, um tað ikki var skilabetri at bjóða arbeiðið út í Føroyum eftir føroyskari lóg heldur enn í Danmark eftir ES reglum. Hann spyr Ole Birk Olesen um tað ikki hevði verið ein fyrimunur, tí so høvdu føroysk feløg boðið uppá arbeiðið, byggingin hevði verið bíligari og meira lá eftir í Føroyum. Ole Birk Olesen skal svara spurninginum í seinasta lagi mikudagin í næstu viku.

Magni Arge vísir til, at var arbeiðið boðið út í Føroyum og skipað eftir føroyskari lóg, reglum og mannagongdum, so høvdu føroysk feløg boðið uppá umbyggingina.

Lisitatiónin var í Danmark eftir danskari lóg og ES reglum, og tí minkaði áhugin hjá føroyskum byggifyritøkum at søkja um undangóðkenning at sleppa at bjóða upp á arbeiðið. Av hesi somu orsøk var hetta eisini mett sum ein ótrygg verkætlan, og tað, saman við at útboðið ikki varð skipað í samsvari við føroysku útboðslógina, helt føroyskum byggifeløgum frá at geva boð uppá arbeiðið.

Í skrivinum til Fíggjarnevndina hjá fólkatinginum, har biðið verður um fleiri pengar til politistøðina, sigur Ole Birk Olesen, ráðharri, at fyri upprunaliga útboðið, vórðu veitarar í Føroyum gjørdir varugir við verkætlanina. 

Millum annað var kunningarfundur í Havn við tí endamáli at fáa veitarar á staðnum at vera við, "dog uden held", stendur í fíggjarnevndarskjalinum.

Danska byggifelagið Ommen og Møller fekk arbeiðið at gera politistøðina í gamla bankabygninginum við Húsagøtu í Havn, tó við teirri treyt, at fíggjarnevndin játtar fleiri pengar til byggingina..

 

Spurningurin er viðheftur:

 

Fyrispurningur

§ 20-spørgsmål S 145 til Ole Birk Olesen (KF)

Mener ministeren, at det var hensigtsmæssigt at sende udbygningen af politistationen i Tórshavn i udbud efter EU regler i Danmark, i stedet for at udbyde den efter færøske love og regler i Færøerne, da udbudsmåden medførte, at lokale og interesserede aktører trak sig på grund af usikkerhed omkring regler og omkostninger forbundet med et EU udbud, at staten fik påført større omkostninger, og at Færøerne mistede værdiskabning i færøske virksomheder?

Begrundelse

I aktstykke 12 angiver Transport-, bygnings- og boligministeren den 16. oktober 2018, at ombygningen af hovedpolitistationen på Færøerne har været i EU-udbud. Der redegøres også for, at man forventer, at byggeomkostninger vil overstige det oprindeligt antagne beløb med 30 millioner, og man angiver, at det skyldes manglende interesse blandt færøske virksomheder, som ville have lavere omkostninger, da udenlandske og danske virksomheder har en del ekstraomkostninger i forbindelse med etablering på Færøerne. Det, som ministeren ikke oplyser, er, at i forbindelse med arbejdet med at bygge hovedpolitistationen på Færøerne valgte de danske myndigheder at sende ombygningen i EUudbud i Danmark, i stedet for at byde det ud i Færøerne efter den færøske licitiationslov. Det er almindelig kendt i Færøerne, at flere entreprenører viste interesse, men trak sig, da man var usikker på krav og risiko i forbindelse med et EU-udbud. En færøsk virksomhed blev prækvalificeret, som i øvrigt har stået for langt mere krævende opgave end denne, men valgte også at trække sig på grund af uklare regler og risikofaktorer i forbindelse med licitationsreglerne i EU.

 

Fyrispurningur:

https://www.tjodveldi.dk/spurningar/2018/10/25/-20-sprgsml-s-145-om-at-sende-udbygningen-af-politistationen-i-trshavn-i-udbud

Skrivið til fíggjarnevndina:

https://www.ft.dk/samling/20181/aktstykke/Aktstk.12/1954351.pdf

Mynd: Kringvarp Føroya