MAGNI VIÐ LØKKE: VIT SKULU HAVA UTTANRÍKISPOLITISKT FRÆLSI

Magni Arge og Lars Løkke Rasmussen kjakaðust á DR/P1 í morgun. Magni nevndi, at Tjóðveldi er til reiðar at stuðla teirri stjórn, sum vil lata Føroyum suverenitet í uttanríkispolitikki og handilspolitikki, og mælti til somu skipan millum Føroyar og Danmark, sum Ísland fekk í 1918.

Lars Løkke Rasmussen viðgekk, at tvístøður kunnu taka seg upp millum Føroyar og Danmark, tí Danmark er í ES, og Føroyar eru uttanfyri. Løkke nevndi makrelstríðið sum dømi um eina tílíka tvístøðu.

Magni Arge gjørdi greitt, at Tjóðveldi leggur seg ikki út í intern donsk viðurskifti, men røkir føroysk áhugamál á fólkatingi – saman við teimum, sum vilja førka Føroyar ímóti stjórnarskipanarligari sjálvstøðu.

- Vit gjalda 93 prosent av okkara egnu vælferð í Føroyum, og tað gevur onga meining, at vit skulu liva undir eini avoldaðari heimastýrislóg og deponera okkara uttanríkispolitiska og handilspolitiska virksføri í Danmark og ES, segði hann.