Politiskur flokkur i Danmark viðurkennir treytaleysa rættin hjá Føroyum og Grønlandi at skipa seg sum sjálvlvstøðug lond

Politiskur flokkur i Danmark viðurkennir treytaleysa rættin hjá Føroyum og Grønlandi at skipa seg sum sjálvlvstøðug lond, og heldur at Danmark skal stuðla londunum í tilgondini.

Alternativið skrivar soleiðis í nýggjum stevnumiðum í Morgun:

13.1: ET LIGEVÆRDIGT RIGSFÆLLESSKAB
Vi vil være en del af et langt mere ligeværdigt rigsfællesskab, hvor de forskellige lande er formelt ligestillede. Men ønsker Grønland og Færøerne at forlade rigsfællesskabet
og blive uafhængige, skal vi bakke op om det og, hvis de ønsker det, yde støtte til at gennemføre overgangen og opbygningen af de nye statsstrukturer. Samtidig skal vi, hvis det efterspørges, bidrage til at sikre, at der ikke opstår ny stormagtsrivalisering i Arktis og Vestnorden, hvis Grønland og Færøerne bliver selvstændige stater. Sideløbende skal
vi som i resten af verden støtte op om en bæredygtig udvikling til gavn for Nordatlantens oprindelige folk og den unikke arktiske natur, og vi skal bidrage bedst muligt til at sikre ansvarlige og bæredygtige investeringer i Arktis. Så længe rigsfællesskabet eksisterer, bør det desuden være en markant udenrigspolitisk prioritet for Danmark at sikre Arktis som et lavspændingsområde.

13.2: UNDSKYLD FOR FORTIDENS SYNDER
Mange af de udfordringer, vi står over for globalt, for eksempel de mange konflikter og brud ad er i Mellemøsten og ekstrem økonomisk ulighed i verden generelt, har til dels deres ophav i europæisk kolonihistorie. Vi bør sammen med resten af de tidligere kolonimagter se vores koloniale arv i øjnene, give en officiel undskyldning og aktivt arbejde for at sikre stærke, ligeværdige fællesskaber med de tidligere kolonier. Som tidligere kolonimagt har Danmark et særligt ansvar for at sikre et ligeværdigt forhold mellem tidligere kolonier og os selv som tidligere kolonimagt. Danmark bør aktivt arbejde på at genoprette sit forhold til tidligere kolonier og overbringe en formel undskyldning til kolonierne, herunder eventuel kompensation. På den måde kan vi arbejde hen imod, at Danmarks historiske skyld ikke belaster nye, unge generationer.

Eg fekk orðið á Rasmus Nordqvist frá Alternativinum í dag. Hoyr samrøðuna her: https://www.facebook.com/argemagni/videos/2047136868869163/